Prave buče za noč čarovnic!

Jesen in zima prinašata veliko praznikov – tradicionalnih in tudi tistih malo manj tradicionalnih. Prazniki pa po navadi pomenijo tudi okraske, ki pa so po navadi narejeni iz plastike. Zato raje premislite o naravnih materialih. Čeprav originalno izhaja iz anglosaksonskega okolja, se je najstrašnejši praznik v letu imenovan noč čarovnic tudi pri nas prav lepo prijel. Nič čudnega, ko pa ponuja celo paleto očarljivo grozljivih dejavnosti v katerih uživajo vsi: od staršev do otrok. Ob tem “prazniku” seveda izdelujemo tudi buče za noč čarovnic!

Kaj je noč čarovnic?

 

Za Noč čarovnic vsi vemo, da so pogoste glave iz buč, zato bodo v tem obdobju tudi trgovine prepolne s poceni plastičnimi imitacijami. Vendar pa je veliko bolje, če namesto plastičnega ponaredka, naredite svojo umetnino iz čisto prave buče. Tako boste prihranili na nepotrebnem porabi nafte, iz katere je plastika narejena.

 

Z izdelavo buče za noč čarovnic iz naravnih materialov oziroma iz pravih buč pa boste podprli tudi lokalne kmetije, namesto mednarodnih korporacij, poleg tega pa bo tudi sam ambient izgledal veliko bolje. Poleg tega lahko bučo po praznovanju odvržete na kompost ali v smeti brez slabe vesti, da se bo razgrajala še stoletja za nami.

 

Beseda Halloween, kakor v angleško govorečih deželah imenujejo noč čarovnic je izpeljanka iz besedne zveze  All Hallows Day, ki označuje praznik ‘vseh svetih’. Če bi dobesedno prevajali angleško različico imena za noč čarovnic bi praznik imenovali ‘dan pred vsemi svetimi’.  Beseda je bila prvič uporabljena v 16. stoletju. Nekateri etnologi menijo, da je noč čarovnic izšla iz rimskega praznika posvečenega Pomoni, boginji sadežev in semen ali pa iz praznika mrtvih, imenovanega Parentalia. Drugi noč čarovnic povezujejo s keltskim praznovanjem Samhain, s katerim so se Kelti poslovili od poletja. Današnje praznovanje noči čarovnic se odvija v večini držav na Zahodu, posvečeno pa je nadnaravnim, okultnim silam, ki jih v vsakdanjem življenju srečujemo le v pravljicah in filmih.

 

Simbol praznovanja noči čarovnic so osvetljene in v grozljive obraze izrezljane buče za noč čarovnic. Prvotno so bučne lučke (pred bučami se je za izdelavo lučk uporabljala repa) simbolizirale duše, ujete v vicah. Danes izdolbene buče pomenijo zgolj zabavno praznično dekoracijo. Oranžna in črna barva, barva buč in barva noči, sta tudi značilna barvna kombinacija noči čarovnic. Za noč čarovnic je značilno maskiranje. V Ameriki otroci, pogosto našemljeni v kar se da grozljive maske hodijo po hišah, dobrodušni sosedje pa jih za obisk nagradijo s sladkarijami. Pri nas se ta običaj za zdaj še ni zelo prijel, čeprav maškar za noč čarovnic med otroci tudi v Sloveniji ne primanjkuje.

Vir: bodieko.si