Prehranjevanje in globalno segrevanje

Od treh glavnih dejavnikov, ki vplivajo na naše podnebje – hrane, porabe energije doma in transporta – samo hrana prispeva 20 % našega ogljičnega odtisa.

Sprememba prehranjevalnih navad je zagotovo najbolj preprost, najhitrejši in najbolj zadovoljujoč način, s katerim lahko zmanjšate svoj ogljični odtis in ste za zgled celotni družbi. Pripravili smo vam kratek pregled nekaterih prehranjevalnih in življenjskih navad, ki močno prispevajo h globalnemu segrevanju. Uživanje lokalne ekološko pridelane hrane je zagotovo najboljša odločitev, ki jo lahko podarite sebi, hkrati pa pripomorete k zmanjševanju lastnega ogljičnega odtisa.

Kupujete hrano, ki ima za sabo ogromno kilometrov

Čim krajšo pot mora hrana prepotovati do vašega krožnika, tem manjši ogljični odtis pušča za sabo. Tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje preko številnih projektov spodbuja uživanje lokalno pridelane hrane. Poleg poudarjanja skrbi za okolje želi Ministrstvo med potrošniki povečati zavedanje, da je hrana, ki ni prepotovala polovice sveta, tudi bolj kakovostna in sveža. Trenutna kampanja Ministrstva za kmetijstvo in okolje pa je posvečena povečanju samooskrbe na področju pridelave zelenjave – ta namreč trenutno znaša le borih 40 % (po nekaterih podatkih še manj) v primerjavi z govedorejo, kjer je Slovenija popolnoma samooskrbna.

Vir: bodieko.si