Preveč soli škodi.

 

Nekoč je bila sol dragocena kot zlato, danes pa je poceni in ker je poleg tega še dober konzervans, se veliko kuhinjske soli (in s tem natrija) dodaja industrijsko predelanim živilom. V organizem tako nezavedno vnašamo osem- do desetkrat več natrija, kot ga dejansko potrebujemo.

Če naša prehrana vsebuje preveč soli, se to pozna na zdravju. Znaki, ki kažejo na preveliko količino soli v prehrani, so: žeja, utrujenost, šibkost in slaba vzdržljivost, nemir, omotica, zaspanost, motnje srčnega ritma in povečan srčni utrip. Ker sol nase veže vodo, je za tiste, ki je uživajo preveč, značilno tudi nihanje teže zaradi nakopičene vode v telesu.

Natrij, ki ga najdemo v soli, je pomemben mineral, ki nase veže vodo in jo prenaša v celice. Telo bi se brez njega izsušilo. Da bi celice preprečile čezmerno nabiranje vode, izločajo natrij in vsrkavajo kalij. Za delovanje celic je ravnovesje med kalijem in natrijem zelo pomembno. (Da bi ta mehanizem brezhibno deloval, pa je potreben magnezij.) Ker danes s konzerviranimi živili v telo vnašamo veliko več natrija kot kalija, se je ravnovesje med njima porušilo, pri izločanju natrija iz organizma pa se izločajo tudi drugi dragoceni minerali, kot je na primer kalij, ki znižuje krvni tlak in opravlja druge pomembne procese v celicah.

Vir: bodieko.si