Previdno pri izbiri gesla

Nekateri uporabniki spleta za zaščito svojih računalnikov in mobilnih naprav še vedno uporabljajo lahko razvozljiva gesla, kot sta 123456 ali qwerty - prve črke zgornje vrstice na angleških tipkovnicah, izhaja iz raziskave, ki jo je opravilo varnostno podjetje SplashData.

To je pregledalo 3,3 milijone ogroženih podatkovnih zbirk v Severni Ameriki in Zahodni Evropi in na podlagi tega sestavilo seznam najslabših gesel v preteklem letu. Kot so ob tem poudarili v podjetju, sta gesli qwerty ali 123456 povsem brez koristi. Z nemalo zaskrbljenosti so ugotovili tudi, da se je kombinacija 12345 (brez 6) lani iz 19. povzpela na tretje mesto.

 

V podjetju niso preiskovali, kdo uporablja preprosta gesla, a menijo, da geslo 123456 pogosto uporabljajo starejši, nepismeni ali duševno zaostali uporabniki spleta. A na drugi strani se lahko razvozljivih gesel nekateri poslužujejo iz čiste lenobe.

 

Varnega gesla nikakor ni težko izbrati, pravijo strokovnjaki in ponujajo nekaj smernic. Geslo naj bo dolgo vsaj 12 znakov, če uporabljate zaščito brezžičnega omrežja WAP ali WPA2, pa naj bo dolgo vsaj 20 znakov, svetujejo v nemškem uradu za informacijsko varnost.

 

Geslo naj bo poleg tega raznoliko - z velikimi in malimi črkami, posebnimi znaki in številkami. To zmanjša možnosti za njegovo razvozlanje. Izogibati se je treba rojstnim datumom družinskih članov ali na primer sosledja števil. Geslo na splošno ne bi smelo biti beseda, ki jo je mogoče najti v kateremkoli slovarju.

Vir: moskisvet.om