Ravni smoga na Kitajskem za 50-krat presegle dovoljeno mejo

Severovzhod Kitajske se duši pod rekordnimi plastmi smoga, saj je onesnaženost zraka kar 50-krat presegla vrednosti, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija določila za znosne.

 

V osemmilijonskem mestu Šenjang, prestolnici province Ljaoning, so v nedeljo namerili najvišje vrednosti od začetka merjenj onesnaženosti zraka na Kitajskem leta 2013. V mestu so namreč ravni zdravju zelo nevarnih majcenih trdnih delcev PM2,5 narasle na 1.200 mikrogramov na kubični meter, medtem ko po priporočilih WHO-ja povprečje 24 ur ne bi smelo preseči 25 mikrogramov. Le malo bolje je bilo v mestu Čangčunu, prestolnici province Jilin, kjer je raven delcev PM2,5 dosegla 860 mikrogramov na kubični meter. V torek je bila onesnaženost v Šenjangu še vedno 13-krat, v Pekingu pa 8-krat nad to mejo.

 

Najbolje ostati v notranjih prostorih

V obeh mestih so oblasti razglasile alarm, prebivalce pozvale, naj ostajajo v zaprtih prostorih, tovarnam pa naročile, naj zmanjšajo proizvodnjo. Prebivalci tožijo, da jih, če gredo ven, pečejo oči in pljuča ter boli grlo, zato si mnogi kupujejo maske. Bolnišnice so prenapolnjene, ulice izpraznjene, vidljivost pa je le sto metrov.

 

Onesnaženost zraka na Kitajskem vodi v na stotisoče prezgodnjih smrti, med drugim zaradi srčnih napadov, kapi, rakavih obolenj in različnih bolezni pljuč. Onesnaženje je naraščalo skupaj s kitajsko gospodarsko rastjo, jeza zaradi njega med prebivalci pa vse bolj narašča.

Vir: rtvslo.si