Reden zajtrk za uspešnejši dan

Znanstveniki so enotni: zajtrk ni šala. Ne poudarjajo zaman, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, saj ta spodbudi našo prebavo in nam prinese prepotrebno energijo za začetek čim uspešnejšega dneva.

Ne le z energijo, zajtrk je povezan tudi s telesno težo in vašo učinkovitostjo skozi dan. Če se nagibate k temu, da bi zajtrk kar preskočili, boste morda plačali veliko ceno – v obliki slabšega počutja, duševne izžetosti, pomanjkanja koncentracije, slabšega reakcijskega časa, manj energije, slabšega spomina, občutka slabe vesti in še česa. Dan začnite z zdravim obrokom in tako med hitenjem v službo ne boste imeli občutka, da morate vase vendarle nekaj spraviti. Po navadi se v naglici zatečemo k hitro pripravljeni in nezdravi hrani, kar nam bo prej škodilo kot koristilo.

 

Uravnotežena prehrana je namreč ključ do optimalnega zdravja otrok, mladostnikov pa tudi odraslih. Če obroke izpuščamo, se to lahko pozna pri prekomerni telesni teži, nezadostni preskrbi s hranilnimi snovmi in celo z različnimi boleznimi. Raziskovalci ugotavljajo, da se pozitivni učinki na zdravje poznajo že pri štirih ali petih zajtrkih na teden.

Vir:bodieko.si