Rekordno vroč julij

Julij je bil najtoplejši mesec v zgodovini meritev svetovnih temperatur, so sporočili z ameriške nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA).

 

Ta poletni mesec so namerili povprečno temperaturo 16,61 stopinje Celzija, kar je za 0,04 stopinje več kot julija 1998. Prav tako so bile v prvih sedmih mesecih letošnjega leta svetovne temperature višje za 0,85 stopinje glede na povprečje 20. stoletja.

Prejšnji rekord je bil postavljen v prvih sedmih mesecih leta 2010, ko so temperature za 0,09 stopinje presegle povprečja 20. stoletja.

Znanstvenik NOAA-ja Jake Crouch je novinarjem v Miamiju povedal, da njihovi podatki vedno znova kažejo, da se svet segreva in da bi bilo treba začeti razmišljati, kaj to pomeni za ljudi oziroma kakšne bodo posledice.

Rekordi so julija letos in v prvih sedmih mesecih leta padali po južni Evropi, severnem delu južne Amerike, po zahodu ZDA in delih Afrike. Ponekod pa je bilo obratno. Severovzhod ZDA, zahod Rusije, vzhod in jug Azije ter vzhod Skandinavije je doživel hladnejše obdobje kot po navadi.

Vir: rtvslo.si