Ruševine potopljenega mesta duhov v Argentini

Med lepimi zapuščenimi kraji, ki burijo domišljijo popotnikov, imajo prav posebnega tudi Argentinci. Villa Epecuén je bila v 20. letih prejšnjega stoletja priljubljeno turistično naselje jugozahodno od Buenos Airesa ob jezeru Epecuén, katerega slana voda naj bi imela blagodejne učinke na zdravje.

Letovišče, s prestolnico povezano z vlakom, je bilo pravi hit med argentinskimi dopustniki, turizem pa je bil v njej izjemno razvit. Na svojem vrhuncu, med 50. in 70. leti, je Villa Epecuén štela 1.500 prebivalcev ter 280 lokalov, gostišč in hotelov, v njej pa je dopustovalo do 7.000 ljudi. V sezoni, med novembrom in marcem, je v letovišču svoj letni oddih preživljalo okoli 25.000 ljudi.

Za dopustnike, še zlasti za številčno judovsko skupnost iz Buenos Airesa, je bilo jezero, kar desetkrat bolj slano od morja, še posebej mikavno, saj jih je spominjalo na Mrtvo morje, v njem pa so lahko prosto lebdeli, ne da bi jim bilo treba opraviti en zamah. Epecuen naj bi v jeziku avtohtonega prebivalstva pomenilo "Večni izvir", po legendi pa naj bi jezero nastalo iz solz hčerke indijanskega poglavarja, ki je bila zelo užaloščena, ko jo je njen ljubimec Epecuén zapustil zaradi druge ženske.

Slani izvir je zaradi svojih blagodejnih učinkov privabljal obiskovalce z vsega sveta, ki so upali, da si bodo na bregovih jezera pozdravili vse od sladkorne bolezni in revmatičnih obolenj do slabokrvnosti.

Do nepredvidenega nenadnega zatona turistične meke na bregovih jezera je prišlo 6. novembra 1985, ko sta po močnem deževju popustila jez in nasip okoli vasi, voda pa je Villo Epecuén v naslednjih dneh popolnoma poplavila in dosegla tudi do 10 metrov v višino. Prebivalci so bili prisiljeni k nagli evakuaciji, s seboj pa so vzeli le najnujnejše. Mnogi so si zatočišče našli v 7 kilometrov oddaljenem Carhuéju, še enem zaselku ob jezeru, kjer so zgradili nove hotele in centre dobrega počutja.

Vir: rtvslo.si