Sagrada familia šele po 136 letih dobila gradbeno dovoljenje

Sagrada familia kot črna gradnja: bazilika je šele po 136 letih dobila gradbeno dovoljenje

Cerkev Sagrada familia v Barceloni je kar 136 let po začetku gradnje končno dobila gradbeno dovoljenje. Tako bodo gradbena dela v skladu z dogovorom postala zakonita, ob tem bodo omogočene tudi "študije urbanih rešitev za dokončanje projekta Antonija Gaudija", je sporočil barcelonski mestni svet.

Po zadnjih napovedih naj bi bila bazilika s petimi stolpi, ki je od leta 2005 tudi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, končana v obdobju osmih let.

Cerkev bo morala razpreti denarnico

V skladu z dogovorom z mestnimi oblastmi bo morala sicer Cerkev plačati 22 milijonov evrov za ureditev javnega prevoza in njene okolice. Njeni predstavniki in tamkajšnji svet so v četrtek sklenili dogovor, po katerem bo še zmeraj nedokončana bazilika s petimi stolpi, končno dobila gradbeno dovoljenje, poroča britanski časnik The Guardian.

Dogovor med drugim vključuje tudi sheme za izboljšavo javnega prometa v okolici cerkve, kar bo s prej omenjenim vložkom delno financirala Sagrada familia. Več kot polovica teh sredstev bo namenjena izboljšanju dostopnosti do podzemne železnice, prenovi štirih glavnih cest ter vzdrževanju ulic.

"Sagrada familia je ikona in najbolj obiskan spomenik našega mesta," je tvitnila županja Barcelone Ada Colau. "Po dveh letih prizadevanj smo dosegli dogovor, ki bo zagotovil plačilo dovoljenja, varnega dostopa do spomenika, lokalni skupnosti pa omogočil izboljšavo javnega prevoza in prenovo bližnjih ulic," je še dodala županja katalonske prestolnice.

Usoden sprehod brez identifikacije

Sagrada familia, mojstrovina leta 1852 rojenega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija, je zagotovo ena glavnih španskih turističnih znamenitosti. Letno jo obišče več kot 20 milijonov ljudi.

Gaudi je nad izvajanjem svojega načrta bdel od leta 1883 do nesrečne smrti leta 1926, ko ga je med sprehodom zbil tramvaj. Ker pri sebi ni imel osebnih dokumentov, so ga prepozno oskrbeli in je tako tri dni po trku umrl.

Vir: rtvslo.si