Se DVD-ji spet vračajo?

Prihaja nova generacija DVD ploščkov, na katere naj bi bilo mogoče shraniti kar 212.000-krat več kot na predhodne ploščke, poroča DailyMail.

Gre za tehnologijo, pod razvoj katere naj bi se podpisali znanstveniki Univerze Swinburne v Avstraliji. Pri njihovi metodi zapisovanja se uporabljata dva laserja, ki zapisujeta podatke na stare formate diska. Nova laserja zapisujeta z debelino 9 nanometrov (stari so menda okoli 500 nanometrov), kar naj bi bilo približno tako kot ena desttisočinka premera človeškega lasu.

Prvotno je bila omejitev za zapis 4,7 GB s pomočjo laserskega zapisa. A z uporabo dvojnega laserja naj bi bilo mogoče zapisati kar 1.000 TB. To bi zadostovalo recimo za zapis nekaj več kot 40.000 HD filmov.

Kdaj naj bi novi DVD-ji prišli v prodajo, ni znano, ekipa pa mora še pretehtati, kakšne stroške bi proizvodnja takšnih DVD-jev potegnila za seboj in kakšni bi bili morebitni zapleti. Težava, o kateri razmišljajo, je, da bi lahko oseba z uničenjem le enega diska uničila hkrati neverjetno količino podatkov. To pa z vidika uporabnosti in varnosti ni ravno najbolj zaželeno. Poleg tega vidijo težavo pri času zapisovanja. Glede na čas, ki ga dandanes porabimo, da zapečemo en DVD, koliko časa bi pri enaki hitrosti zapisovanja porabili za zapeči novodobni DVD?

Vir. Moskisvet.com