Se radi sladkate?

 

Namesto, da bi posegli po tablici mlečne čokolade ali kakšni drugi slaščici, si raje privoščite košček temne čokolade. Ta vrsta čokolade je bogata z antioksidanti in ostalimi pomembnimi snovmi, ki dokazano pozitivno vplivajo na zdravje in počutje. Prav kakavova semena, iz katerih je narejena, veljajo za enega najboljših virov antioksidantov na svetu in spadajo med superživila.

Aktivne snovi v temni čokoladi ugodno vplivajo tudi na možgane, saj pospešujejo dotok krvi vanje in s tem izboljšujejo kognitivno funkcijo. Izboljšalo se bo tudi vaše počutje: temna čokolada vsebuje feniletilamin, ki spodbuja nastajanje endorfina, hormona sreče, zato ob sladkanju z njo doživljamo podobne občutke kot takrat, ko smo zaljubljeni. Povečala se bo tudi vaša budnost, saj vsebuje tudi kofein, ki je blago poživilo. Vseeno ga ima veliko manj kot kava.

Ker ima nizek glikemični indeks, v telesu po zaužitju ne povzroča velikih nihanj ravni krvnega sladkorja (kot npr. mlečna čokolada, ki ima skoraj trikrat višji glikemični indeks). Če si privoščite temno čokolado, v vas ne bo spodbudila lakote in želje po kalorični hrani kot druge sladice. Kljub temu pa z njo ne pretiravajte. Na dan je priporočljivo zaužiti le nekaj koščkov takšne čokolade, saj kakavova semena vsebujejo veliko maščob in kalorij. S tem bi jih lahko uvrstili ob bok tropskim sadežem, ki so prav tako zelo zdravi, a vsebujejo veliko maščob.

Vir: bodieko.si