SIM kartice postajajo preteklost

SIM kartice naj bi bile kmalu le še zgodovina, napovedujeta tehnološka giganta Apple in Samsung, ki naj bi pričela vgrajevati novo tehnologijo.

Podjetji naj bi se dogovarjali z GSMA, združenjem, ki predstavlja mobilno telefonsko industrijo, da bi stare SIM kartice nadomestili z elektronskimi e-SIM. Pogovori naj bi se že zaključevali, poročajo angleški mediji, in sicer naj bi šlo vse v smeri izdelave standardiziranih e-SIM za vse naprave, kar pomeni, da bi jih nove generacije telefonov že lahko vsebovale.

 

Vdelana elektronska alternativa naj bi omogočala lažje prehajanje z naprave na napravo in tako uporabniku zagotavljala večjo fleksibilnost tudi pri menjavanju omrežij, operaterjev in podobno. Anne Bouverot, izvršna direktorica GSMA, podjetja s sedežem v Londonu, je za The Financial Times pojasnila, da so blizu naznanitve dogovora o izdelavi standardiziranih SIM za različne naprave. Apple in Samsung tega zaenkrat še nista komentirala, navajajo pri DailyMail. Naprava naj bi bila sicer podobna Applovemu sistemu pri iPad Air 2, ki omogoča preprosto preskakovanje med podatkovnimi mrežami.

25 let so SIM kartice že del mobilne telefonske tehnologije, a kot kaže, jim je rok trajanja štet. Po minimalnih spremembah v tem obdobju (predvsem so se manjšale), doživljajo novo, tokrat večjo spremembo. Nove e-SIM bi bile vgrajene v napravo – pametni telefon ali tablico, tako da v telefonih ne bi bilo več reže za SIM kartico. Sistem ima zaenkrat močno podporo nekaterih operaterjev, takoj ob prihodu n tržišče pa tega vsi operaterji še ne bodo podpirali, poročajo britanski mediji. Na tržišče naj bi e-SIM prišle v letu 2016.

Vir: moskisvet.com