Slovenci in pohodništvo

Gorsko pohodništvo je nekoč veljalo za nesmisel, danes pa se v visokogorje povzpenjajo trume planincev. Dobrodošli v subkulturi planinstva.

 

Osvajanje visokogorskih vrhov se je v zadnjem stoletju iz nekdaj nesmiselnih dejanj prelevilo v nekaj zaželenega in vedno bolj popularnega. O tem pričajo tudi mnoge samohvale naših Facebook prijateljev, ki z nami prav radi podelijo čudovite utrinke osvojenih trenutno pobeljenih vrhov. Zakaj je pohodništvo postalo tako popularno? Ali gre res samo za odmik od prehrupnega sveta in vračanje v neokrnjeno preteklost?

 

Že res, da se pohodništvo izogne sodobni mantri začasnega užitka, za katerega se nam ni potrebno nič pritegniti – saj ga dobimo takoj, ko kupujemo in trošimo – pohodništvo pa od nas zahteva predvsem trud in napor. A ravno ta napor do ciljnega vrha, ki ga lahko osvoji le vsak sam, brez pomoči bogatega zaledja ali dobro situiranega razreda in srečnega naključja, prinaša predvsem neko posebno možnost svobode. Drži pa tudi to, da je po nekajurni hoji pivo na vrhu gore zagotovo bolj okusno in zasluženo kot v dolini.

 

»Nekateri res gredo 'gor' zaradi narave same, zaradi lepot, miru, čistega zraka in razgledov,« meni planinec Ivi Čepin in doda: 'Nekateri nabirajo kondicijo, ker se sicer resno ukvarjajo s športom, npr. tekom ali gorskim tekom. Pohodništvo je sicer tudi dokaj poceni oblika rekreacije. Vse bolj popularno je tudi zaradi medijev – reklame za pohodniško opremo, dostopnost podatkov o poteh ipd. Tudi mi smo vse bolj mobilni in dostop do izhodišč ni več problem.«

Vir: rtvslo.si