Turizem na Tajskem

Tajski turizem bi lahko v prihodnje doživel pravo prebuditev in razcvet, napovedujejo v kitajskeih medijih, kjer naznanjajo, da naj bi začeli kmalu graditi železniško progo, ki bi povezala Kitajsko in Tajsko.

vlak

Namestnik tajskega premierja Tanasak Patimapragorn je za Xinhua povedal, da pričakuje, da bodo z gradnjo super dolge železniške proge pričeli že v letošnjem koledarskem letu. Sprva so sicer načrtovali gradnjo tirov za super moderen vlak, ki bi potoval z najvišjimi hitrostmi, a naj bi se Kitajska zdaj kljub vsemu odločila za nekoliko cenejšo verzijo, in sicer za vlak, ki bi potoval srednje hitro, s čimer bi bolj podprli tudi tovorni promet.

 

Projekt je del kitajskega širšega načrti, v okviru katerega si želijo oživiti trgovski in potniški promet ter povezati Azijo in Evropo. Kot poročajo, naj bi šlo za dve liniji, ki bi povezovali Kitajsko (od mesta Kunming) do Tajske (do mesta Nong Khai) in nato Bangkok s provinco Rayong. Obe državi skupaj naj bi ustanovili posebno podjetje, ki bi nadziralo gradnjo. Imeli naj bi tudi finančno rešitev za izvedbo več milijard evrov vrednega projekta, a podrobnosti zaenkrat še niso razkrili.

Potovanje z vlakom naj bi bilo po napovedih veliko cenejše od letalskega prevoza, koliko časa pa bi posameznik potreboval za 840 km dolgo pot pa zaenkrat še ni povsem znano. Sprva so pisali, da bi vlak potoval s hitrostjo okoli 250 km/h, po zdajšnjih napovedih pa naj bi potoval s hitrostjo 180 km/h. Po grobih ocenah bi povezava z vlakom na Tajskolahko pripeljala okoli 2 milijona kitajskih turistov več, zdaj pa jih s Kitajske na Tajsko menda pripotuje okoli 11 milijonov letno.

Vir: moskisvet.com