V zadnjem desetletju 108 vojn za vodo

 

Voda je za Slovenijo, poleg gozdov, najpomembnejši strateški naravni vir. Samo zaloge podzemne vode, ki so glavni vir pitne vode, znašajo 922 milijonov kubičnih metrov, na prebivalca je to 457 tisoč litrov vode na leto, s 3-odstotnim deležem izkoriščanja vode pa se uvrščamo med redke države brez vodnega stresa.

 

Voda je nafta 21. stoletja, meddržavni spori in vojne za nadzor nad vodnimi viri pa vse silovitejši zaradi naraščanja števila prebivalcev, samo v zadnjem desetletju jih je bilo že 108. Pomanjkanje vode je za človeštvo največja globalna grožnja in medtem ko skoraj tri milijarde ljudi na svetu trpi pomanjkanje nenadomestljive življenjske tekočine, svetovna industrija z vodo kuje ogromne dobičke.

 

Rekordni prihodki od prodaje vode

Njeni prihodki letno dosegajo kar 415 milijard evrov, tretjino predstavlja prodaja ustekleničene vode, ki je najpopularnejša pijača na svetu. V Sloveniji šest največjih proizvajalcev pijač na leto ustekleniči 135 milijonov litrov izvirske ali naravne mineralne vode, četrtino izvozijo. Vsak Slovenec na leto kupi in popije 60 litrov embalirane vode, vsak Evropejec pa 100 litrov.

 

Pa je voda v plastenki boljša, kakovostnejša od vode iz pipe, kot nas prepričujejo polnilci vod? Strokovnjaki, ki skrbijo za javno zdravje, trdijo, da ne in da je pitna voda iz javnega vodovoda večinoma primernejša za uživanje. Edina razlika je v ceni - za enak denar, kot ga odštejemo za liter embalirane vode, dobimo 800 litrov vode iz pipe, in to neobdelane, so izračunali v javnem podjetju VO-KA Ljubljana, ki skrbi za oskrbo s pitno vodo.

Vir: rtvslo.si