Veslanje na deski ima vse več privržencev

 

Stoječe veslanje na deski, kot bi lahko preprosto prevedli angleški izraz Stand Up Paddle (SUP), postaja v svetu vse bolj priljubljena oblika rekreacije in športa. Vse več privržencev pa »supanje« dobiva tudi v Sloveniji, kjer že imamo tudi državno prvenstvo v tej novi športni panogi.

Najverjetneje se je ta šport najprej razvil na Havajih. Sprva menda na plaži Waikiki v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja. Prvi suparji naj bi bili surfarji – deskarji na valovih, ki so na svojih deskah s pomočjo vesla spremljali svoje učence deskanja na valovih. Precej kasneje okoli preloma tisočletja so deskarske legende, kot so Brian Keaulana, Dave Kalama, Laird Hamilton, Rick Thomas, Archie Kalepa in drugi, začele uporabljati te deske v dneh, ko ni bilo valov. Tako so ohranjali svojo formo in razvijali novo obliko športa.

Spet drugi zatrjujejo, da sega začetek stoječega veslanja v obdobje med 19. in 20. stoletjem v območje Tahitija, kjer so prvič opazili polinezijske ribiče, kako stoje veslajo na lesenih kanujih. Začetek samega supanja pa se šteje nekje od leta 2000 dalje, ko je Brian Keaulana s prijatelji predstavil supanje kot način rekreacije. Le štiri leta pozneje je bil ta šport predstavljen na velikem dogodku deskarjev na vodi. Takrat je postal zelo priljubljen, dobil je veliko medijsko pokritost in ogromno ljudi se je začelo ukvarjati z njim.

Vir: rtvslo.si