Videti volka v naravi je privilegij, ki se ga moramo veseliti

"Volkovi pri nas se človeka neizmerno bojijo in se mu na široko izogibajo. Že videti volka v naravi je redek privilegij, ki se ga moramo veseliti, ko se nam zgodi, razloga za strah pa ni prav nobenega."

 Aleksandra Majić Skrbinšek je le ena izmed štirinajstih sodelavcev, ki so štiri leta sodelovali pri projektu varstva in spremljanja varstvenega statusa populacije volka v Sloveniji (SloWolf), ki je bil pred kratkim izbran v skupino najboljših projektov programa EU LIFE. SloWolf se je tako znašel med projekti, ki jih članice EU-ja skupaj z Evropsko komisijo vsako leto izberejo med tistimi projekti, ki so bili zaključeni in ovrednoteni v predhodnem letu.

Strah pred volkovi odveč!

Volkovi so nevarni, zverinski, se še vedno pogosto sliši med ljudmi, nazadnje so pravo paniko zagnali v Sodražici, ko so opazili trop volkov blizu vasi. S projektom pa so želeli dokazati ravno nasprotno - da so volkovi mirne živali, ki ne raztrgajo človeka takoj, ko ga zagledajo. Je res, da se volkovi človeka celo bojijo? Kdaj in če sploh pa volk postane nevaren? "Volkovi pri nas se človeka neizmerno bojijo in se mu na široko izogibajo. Že videti volka v naravi je redek privilegij, ki se ga moramo veseliti, ko se nam zgodi, razloga za strah pa ni prav nobenega. Resda se v svetu pojavljajo primeri napadov volka na človeka, so pa to izjemni dogodki in ne pravilo. Pri nas in v naši okolici takšnega dogodka v novejši zgodovini nimamo dokumentiranega. Volk lahko postane v naših razmerah človeku nevaren v dveh primerih: če zboli za steklino ali če ga poskušamo udomačevati oz. navajati na ljudi. Prav takšni "napol udomačeni" volkovi so dejansko v Kanadi leta 2005 ubili človeka."

Vir: rtvslo.si