Visoke temperature odnesle skoraj tretjino koral Velikega koralnega grebena

Med marcem in novembrom leta 2016 je zaradi visokih temperatur odmrlo 29 odstotkov koral v Velikem koralnem grebenu, najbolj prizadet je bil severni del grebena, ki si najverjetneje ne bo nikoli opomogel.

Študija, katere izsledke so objavili v reviji Nature, je pokazala, da se je odmiranje oz. beljenje koral zaradi visokih temperatur ponovilo tudi lani. Znanstveniki, ki so sodelovali v projektu, opozarjajo, da gre za jasen kazalnik obsežnega propada ekosistemov koralnih grebenov kot posledice globalnega segrevanja. Tovrstni grebeni sicer predstavljajo le odstotek svetovnih oceanov, a so dom kar 25 odstotkom morskega življenja.

Najhujši udarec je doletel hitro rastoče vrste koral, ki zagotavljajo habitat in zaščito za ribe in drugo morsko življenje. Počasneje rastoče korale so sicer visoke temperature v veliki meri preživele, a ne zagotavljajo zadostnega življenjskega okolja za morska bitja. "Odmiranje koral je povzročilo radikalne spremembe v mešanici koralnih vrst na stotinah posameznih grebenov, kjer se zrele in raznolike skupnosti spreminjajo v bolj degradirane sisteme, pri čemer obstane le nekaj odpornih vrst," je dejal eden izmed avtorjev raziskave Andrew Baird, profesor na avstralski univerzi James Cook.

Beljenje koral se običajno pojavlja zaradi predolgih obdobij pretople morske vode, kar je posledica globalnega segrevanja ozračja. Tedaj korale izgubijo simbiotsko sobivanje z algami, s tem pa ostanejo brez vira hrane, ki jim ga s fotosintezo zagotavljajo alge. Ko korale izgubijo alge, izgubijo tudi barvo - postanejo bele, poleg tega pa postanejo tudi bolj občutljive za različne bolezni in na koncu tudi odmrejo. Če se sicer voda ohladi, jih lahko alge ponovno kolonizirajo in stanje se popravi. A to se mora zgoditi razmeroma hitro. Če pa odmrejo korale, začne odmirati celoten ekosistem okoli grebena.

Vir: rtvslo.si