Visoke temperature talijo Triglavski ledenik

 

Zaradi visokih temperatur v zadnjih dneh se pospešeno tali Triglavski ledenik. Meritve temperature zraka na Kredarici kažejo, da je bilo prvih dvajset julijskih dni letos daleč najtoplejših v merilni zgodovini meteorološke postaje.

 

Ledenik, natančneje ledeniška zaplata, je preostanek nekdaj precej večjega ledenika in leži med 2400 in 2500 metri nadmorske višine ter v neposredni bližini najvišje slovenske meteorološke postaje na Kredarici. Ob začetku meritev pred 69 leti je meril več kot 15 hektarjev, najmanjšo površino ledenika pa so izmerili po do zdaj rekordno vročem poletju leta 2003, in sicer 0,7 hektarja. Lani je bil ob koncu talilne dobe velik le 3,6 hektarja.

Meritve temperature zraka na Kredarici kažejo, da so pretekle tedne temperature zraka res izjemno visoke. Na Arsu so tako ugotovili, da je bilo prvih dvajset julijskih dni letos daleč najtoplejših v merilni zgodovini te postaje, in sicer sta bili prvi dekadi za 1,5 stopinje Celzija toplejši od prej rekordnega leta 2010 in kar za pet stopinj Celzija toplejši od dolgoletnega povprečja.

Vir: rtvslo.si