Vodič po ekoloških nakupih

Danes vsi vemo, da so biološki izdelki bolj zdravi. Imeli bi

biološko pridelano sadje in zelenjavo, ekološka oblačila in naravne izdelke za

čiščenje doma, a naše želje niso vedno skladne z denarnico.

 

Posoda je enako pomembna kot to, kar postavimo vanjo. Najbolj

nevarna je teflonska posoda, ki pri pregrevanju oddaja toksične snovi. Preidite

raje na nerjaveče jeklo, keramiko ali litoželezno posodo.

 

Skupina strokovnjakov Agencije za zaščito okolja

(Environmental Protection Agency, EPA), je odkrila, da je kemična spojina iz

skupine perfluorov, ki se uporablja v posodah in ploščah, v katerih je možna

neposredna priprava hrane (nonstick cookware ali po naše teflonska posoda),

mogoče celo kancerogena – rakotvorna.

 

Najbolj se je na udaru znašla perfluorooktanska kislina

(perfluorooctanoic acid, PFOA), ki se uporablja pri izdelavi teflonskih posod

in nekaterih vrečk za pripravo kokic v mikrovalovnih pečicah.

 

Vrečke za pripravo kokic v mikrovalovni pečici lahko

vsebujejo to PFOA, ki preprečuje, da bi se hrana prijela. Študije agencije EPA

kažejo na potencialno nevarnost PFOA za razvoj raka jeter, testisov, trebušne

slinavke in dojk, lahko pa vpliva tudi na delovanje hormonskega, živčnega ali

imunskega sistem telesa.

 

Jagode morda veljajo za super hrano, a le, če so organske

pridelave. Raziskovalci so v sadežu našli 13 različnih nevarnih pesticidov,

njihova površina pa je takšna, da jih težko dobro umijemo. Če je mogoče,

kupujte tudi biološko pridelane (oz. v gozdu zrasle) borovnice, češnje, jabolka

in breskve.

 

Vir: bodieko.si