Za dom brez odpadkov

Si predstavljate, da bi na leto sproducirali le eno samo samcato vrečko odpadkov? Takšen življenjski slog zahteva veliko prilagajanja, volje in vztrajnosti, a mnogim po svetu uspeva. Kako vzpostaviti bolj trajnosten življenjski slog?


Po podatkih Statisitičnega urada Slovenijeje v letu 2016 povprečni Slovenec proizvedel kar 1,3 kg odpadkov na dan. Skupaj smo tako v letu dni ustvarili skoraj milijon ton komunalnih odpadkov! Da bo šok še večji, komunalni odpadki predstavljajo le 18 % vseh odpadkov, proizvedenih v Sloveniji v tistem letu.

Sliši se neverjetno, kajne? Toda če preverite svoje koše s smetmi, boste ugotovili, da podatek najverjetneje drži. Zavržemo namreč vse več stvari: od embalaže, do hrane, pa oblačil in pohištva …

V sodobni potrošniški družbi se je skoraj nemogoče izogniti odpadkom, lahko pa jih zmanjšamo na skoraj neverjetni minimum. 

KUHINJA:

 • Odrečite se pripomočkom za enkratno uporabo (papirnate brisače, vrečke za smeti, aluminijaste folije, papirnati krožniki itd.) in jih zamenjajte za takšne, ki jih boste lahko uporabili večkrat (kuhinjske brisače, plastične posodice ipd.).
 • Po nakupih se odpravite z lastno embalažo. Hrano kupujte na tržnici ali na lokalnih kmetijah, če to ne pride v poštev, pa namesto v trgovinske plastične vrečke produkte raje naberite v platnene vrečke (za sadje, zelenjavo, kruh) ali plastične posode (za meso in delikateso). Tudi v Sloveniji so v porastu trgovine, ki spodbujajo gibanje ‘zero waste’ in svoje kupce spodbujajo k temu, da v trgovino pridejo s svojo embalažo.
 • Mislite, da obstaja embalaža, ki se ji ni mogoče izogniti (pralni praški, šamponi, čistila, gorčica, marmelada, piškoti ipd.)? Ne drži: vse to lahko izdelate sami iz sestavin, ki jih lahko kupite brez embalaže. Vzelo vam bo nekoliko več energije in časa, a – vredno bo.
 • Spremenite koš za smeti v velik kompostnik. Če nimate vrta, lahko investirate v majhen kompostnik, primeren za na balkon ali celo za v kuhinjo. Kompostnik boste (seveda odvisno od njegove prostornine) praznili le nekajkrat letno in vaše rastline bodo vesele svežih hranil.
 • Bodite skrbni s hrano. Ostanke hrane naslednji dan ponovno porabite (celo stari makaroni so odlični, če jih v pečici gratiniramo z nekaj kozjega sira in bešamela)!
 • Spremenite rutino odnašanja smeti. Namesto, da vsak dan v zabojnike nesete velike vreče, se do zabojnika sprehodite kar s košem za smeti … 
 • Zelenjavo zavijte v star papir, vodo od pranja in kuhanja zelenjave pa uporabite za zalivanje rož.
Kopalnica
 • Embalažo šampona, ko je le-ta prazna, ponovno napolnite.
 • Namesto tekočega mila raje posezite po trdem.
 • Zmanjšajte število kozmetičnih preparatov in jih nadomestite z doma izdelanimi različicami: domačo pomado, kremo in obrazno masko.
 • Tamponom in vložkom se izognite z uporabo menstrualne skodelice.

Vir: tvambienti.si