Zakaj buče, sveče, kostumi?

V noči na 1. november straši, vse je v znamenju buč, sveč, čarovnic, grozljivk ... Zakaj je tako in od kod izhaja ta običaj?

Halloween oziroma noč čarovnic je star keltski običaj, imenovan Samhain. Na Samhain so ljudje nekoč praznovali konec žetve, bil je nekakšno keltsko novo leto. Na ta dan so pridelke shranili za prihajajočo zimo. Verjeli so, da se 31. oktobra meje med živimi in mrtvimi razdrejo. Mrtvi naj bi med žive prinašali težave, bolezen ... Zato so na noč čarovnic zakurili kresove in vanje metali kosti živine. Da bi pregnali zle duhove, so si nadeli tudi maske.

Irski izseljenci so nato v 19. stoletju običaj prenesli v Severno Ameriko. Konec 20. stoletja pa so običaj prevzele tudi druge zahodne države. Noč čarovnic praznujejo predvsem v ZDA, Kanadi, na Irskem, Japonskem, Novi Zelandiji, Veliki Britaniji, Avstraliji ... Kot vemo, pa ima noč čarovnic tudi v Sloveniji vedno večji pomen. Predvsem za trgovce in gostilničarje ter organizatorje različnih prireditev, ki jim noč čarovnic polni denarnice.

Vir: rtvslo.si