Zemlja je vstopila v novo obdobje množičnega izumiranja vrst

Zemlja je vstopila v novo obdobje izumiranja, ljudje pa naj bi bili med prvimi žrtvami. Živalske vrste izumirajo stokrat hitreje kot običajno. To so izsledki študije treh ameriških univerz Stanford, Princeton in Berkeley.

"Vstopamo v šesto fazo množičnega izumiranja na Zemlji. Zadnje takšno obdobje je nastopilo pred 65 milijoni let, ko so izumrli dinozavri, najverjetneje zato, ker je na Zemljo treščil velik meteor. Če se bo to obdobje nadaljevalo, bo življenje potrebovalo veliko milijonov let, da si bo ponovno opomoglo, verjetno pa bo izumrla tudi človeška vrsta," je dejal glavni raziskovalec Gerardo Ceballos. Tokratno obdobje izumiranja vrst naj bi bilo sicer bolj postopno in počasnejše kot tisto, ki je bilo usodno za dinozavre, a neizogibno.

V raziskavi so zapisali, da vretenčarji trenutno izumirajo 114-krat hitreje, kot bi bilo to običajno in prav na podlagi proučitve fosilov vretenčarjev (živali, ki imajo hrbtenico) so strokovnjaki ugotovili, da je Zemlja vstopila v obdobje izumiranja. Ko Zemlja ni bila v tem obdobju, so vretenčarji izumirali mnogo počasneje.

Vir: rtvslo.si