Živila, ki pogosto prispevajo k težavam s kožo

 

SLADKOR IN VIRI ENOSTAVNIH OGLJIKOVIH HIDRATOV

Pogosto se akne pojavijo pri tistih, ki uživajo veliko sladkorja in izdelkov iz bele moke (kruha, testenin ipd.). Problematične so seveda lahko tudi različne sladke pijače. Domneva se, da bi bilo lahko to povezano tudi z vplivom enostavnih ogljikovih hidratov na hitre spremembe ravni sladkorja v krvi oziroma na inzulin. Po drugi strani pa naj bi na tiste, ki imajo težave z aknami, hrana z nizkim glikemičnim indeksom delovala zelo pozitivno. 


MLEKO IN MLEČNI IZDELKI

Študije kažejo tudi, da obstaja povezava med uživanjem mleka in mlečnih izdelkov ter aknami. Razlogi za to povezavo še niso povsem jasni, čeprav obstaja nekaj teorij. Kravje mleko naj bi bilo tako med drugim problematično zaradi aminokislin, ki spodbujajo tvorbo določene snovi v jetrih, ki se jih povezuje s povečanim tveganjem za akne.

HITRA HRANA IN PREVEČ MAŠČOBNIH KISLIN OMEGA 6

Zanimivo je, da imamo z aknami največ težav v zahodnem svetu, kjer se zaužije ogromno t. i. hitre hrane oziroma pretirano procesiranih živil. Ta hrana pogosto vsebuje predvsem ogromno maščob, običajno tistih nezdravih, kar predstavlja visoko nevarnost za akne, seveda pa tudi za ogromno bolezni. Med drugim lahko hitra hrana vpliva tudi na porušenje hormonskega ravnovesja, s čimer posredno še dodatno prispeva k aknam. A četudi se vam zdi, da takšna hrana ni (pre)pogosto na vašem jedilniku, morate biti kljub temu pozorni na vire maščob. Za razvoj aken je lahko še posebej problematično porušeno razmerje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3. S tem imamo v mislih preveč maščobnih kislin omega 6, ki lahko prispevajo k vnetjem v telesu, ta pa nato vplivajo na pojav aken.
Vir: bodieko.si