Zmaga borcev za pravice živali

Zdaj je uradno: SeaWorld, ameriški tematski park, bo do konca leta 2017 ukinil vse predstave, v katerih nastopajo kiti ubijalci oziroma orke (Orcinus orca).

Ukrep je del strategije za ponovno rast števila obiskovalcev v enajstih franšiznih enotah SeaWorlda po celotnih Združenih državah Amerike, je potrdil izvršni direktor podjetja Joel Manby.

Izvršni direktor podjetja Joel Manby je povedal, da je ta ukrep del strategije za ponovno rast števila obiskovalcev v enajstih SeaWorldovih parkih po celotnih Združenih državah Amerike. Med drugim je poudaril, da si v SeaWorldu ne morejo privoščiti dviga cen, saj želijo ostati konkurenčni Walt Disney Worldu in Universalu v Orlandu.

 

SeaWorld se že dlje časa ubada z ostrimi kritikami borcev za pravice živali, ki poudarjajo, da je ujetništvo ork povsem nepotrebno, predvsem pa kruto. Kalifornijske oblasti so podjetju, čigar franšizne enote letno obišče okrog 11 milijonov obiskovalcev, prepovedale vzrejo živali v ujetništvu, s tem pa pod vprašaj postavile celo prihodnje obratovanje parkov. Največjo škodo je podjetje utrpelo zaradi kritičnega dokumentarnega filma Blackfish (2013), v katerem se je producent osredotočil na orko Tilikuma, ki zabava obiskovalce v eni izmed SeaWorldovih franšiznih enotah. Po objavi kritičnega dokumentarnega filma se je vrednost delnic podjetja prepolovila, obisk pa je padel za več kot 80 odstotkov.

Vir: rtvslo.si